divendres, 10 de gener del 2014

COL



NOM CIENTÍFIC: Brassica oleracea
ORÍGEN: Zones costeres de Europa Central i Meridional
PROPIETATS/ÚS: És rica en vitamina C i A, calci i té un alt contingut en fibra.
es rico en vitamina C, A, calcio y β-caroteno, además de tener un alto contenido de fibra.
TRACTAMENT:
ÈPOCA DE SEMBRAR: En qualsevol època de l’any
ÈPOCA DE COLLIDA: Després de tres mesos
PERIODICITAT DE REC: Un cop a la setmana i amb aigua abundant.

RECEPTA:
WOK DE COL
INGREDIENTS:

1/2 col  petita (tallada ben prima)


2 pastanagues (rodanxes primes)


1 ceba tallada a llunes estretes


1 manat d'alls tendres


1 gra d'all


soja salada i dolça ( si en teniu de les dues millor)


gingebre mólt o fresc de ratllat. (el gingebre fresc és alló que hi ha a les verduleries que sembla una arrel de mandràgora)


vinagre d'arròs (si no una mica de suc de llimona amb sucre)







Tallem la col ben prima, aparteu primer els tronxos que costen més de fer. Podeu agafar vàries fulles de col i tallar-les alhora.

Pelem les pastanagues i les tallem en rodanxes fines.


Pelem la ceba i la tallem a llunes.


Pelem els alls tendres i els tallem pel mig de dalt a baix, si són gruixuts, sino els podem deixar sencers.


Pelem l'all i el trinxem amb un trinxador d'alls o el tallem amb el ganivet a mà però tirnxat ben petit.


Preparem els condiments i els deixem a punt al costat.


Posem el wok al foc amb el foc alt i amb un raig d'oli, sense exagerar però no l'hem d'escatimar. Almenys fer tiroliro, tiroliro i tiroliro. Què vol dir això? Doncs aboqueu l'ampolla de l'oli que caigui un raget mentre dieu els tres tiroliros, no falla.


Quan l'oli està ben calent hi afegirem la pastanaga, la ceba i els alls tendres. Sense parar de saltejar les verdures envoltant-les de baix cap a dalt, perquè es facin totes, no només les que toquen a baix.


Al cap d'uns cinc minuts remenant bé hi posem tots els condiments: l'all, un raig de soja de cada, gingebre mólt o fresc ratllat amb el ratllador més petit i el vinagre d'arròs. Feu un parell de voltes a tot plegat que es barregi.


Ara ja hi podeu afegir la col tallada ben fina. Ho anem remenant bé tot plegat i al cap d'uns 7 minuts ja podem apagar el foc. Ho servim inmediatament.


RECEPTA DEL MÓN:
En aquest link us deixem una recepta coreana amb col xinesa.



Viatjar amb el paladar! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.