La maduixera és una planta herbàcia perenne, vivaç,
estolonífera, de fulles trifoliades, de flors blanques i de fruits en núcula,
disposats sobre receptacles carnosos i vermells, anomenats en conjunt maduixes.
Poden tenir fins a cinc flors per planta, amb cinc pètals que es toquen, de
color crema. És de port baix i es multiplica vegetativament per estolons o
sexualment a través de llavors. La temperatura òptima de creixement és 10-13 °C
a la nit i 18-22 °C durant el dia. A l'hivern alenteix el seu metabolisme i
quan va arribant l'estiu dóna la màxima esplendor de fruit. Arriba a assolir
una altura entre 5 i 30 centímetres.
Les espècies de maduixa són originàries de les
regions holàrtica i neotropical. Es fa en boscos o llocs ombrívols. En estat
silvestre, es pot trobar en totes les zones temperades de l'hemisferi Nord.
Als Països Catalans manca a les Balears i només es
troba al nord del País Valencià de 1.000 a 1.600 metres d'altitud. Al Principat
de Catalunya la podem trobar a les quatre províncies.
CONREU:
La maduixera és un cultiu que s'adapta molt bé a
tota mena de climes, tot i així la seva temperatura mínima biològica és de 6
°C. A temperatures inferiors a 12 °C apareixen fruits deformats a causa del
fred. La part vegetativa de la maduixera és altament resistent a gelades,
arribant a suportar temperatures fins a – 20 °C, encara que els òrgans florals
són malferits quan els valors són inferiors a 0 °C. Els valors adequats per a
una fructificació adequada se situen rodejant els 15-20 °C de mitjana anual.
Per tal que la maduixera tingui un desenvolupament favorable, necessiten un sòl
sorrenc. Rics en humus, però poden créixer en qualsevol mena de terreny mentre
estiguin ben drenades.
PROPIETATS:
Els components actius del fruit de la maduixera són
els pigments, olis essencials, vitamina C, tanins i flavonoides.
Les fulles i les arrels s'utilitzen en infusions i
són diürètiques i astringents (pel seu alt contingut en tanins). Els tanins
donen una acció astringent (antidiarreica i hemostàtica local) i les sals de
potassi una acció diürètica. A causa de la composició present en fulles, pot
utilitzar-se contra diarrees, enterocolitis i en estats en els quals es
requereix una augmentació de la diüresi, com és el cas d'afeccions
genitourinàries (cistitis, uretritis, pielonefritis, oligúria i urolitiasi),
hiperazotèmia, gota, hipertensió arterial, edemes i sobrepès acompanyat de
retenció de líquids.
En ús tòpic s'utilitzen els components de les
fulles per a ferides i ulceracions dèrmiques, bucals o corneals, blefaritis,
conjuntivitis, parodontopaties, faringitis, èczemes, eritemes, prurits i
vulvovaginitis.
La ingesta del fruit combat la fragilitat
capil·lar, les varius i les hemorroides. També s'empra per a alleujar la reuma
i l'artritis. Gràcies als seus derivats antociànics, ajuda l'absorció de la
vitamina C (efecte vitamínic P).
RECEPTA:
Mousse de maduixa
Mousse de maduixa
Ingredients per a 4 persones:
250
gr de maduixes
2 ous
(només necessitem les clares)
250
ml de nata per muntar
4 cullerades
de sucre
Necessitareu: “Túrmix” per triturar les maduixes.
Batedora de baretes elèctrica.
Dificultat: Fàcil
Primer triturem les maduixes amb el “túrmix” fins
que quedin ben líquides.
Muntem la nata amb el sucre (recordeu que la nata
ha de ser freda i fer servir un bol metàl·lic per tal de muntar-la
correctament, si a més, poseu el bol metàl·lic a la nevera uns minuts encara
millor). Barregem la nata amb el suc triturat de maduixes amb molta cura.
Muntem les clares a punt de neu i les barregem amb
la nata de maduixes.
Repartir en gots o copes i podeu decorar amb unes
maduixes tallades o amb coulis de maduixa (per exemple el de la marca Royal).
Aquest postre s’ha de servir ben fred.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.