divendres, 29 de novembre del 2013

ROMANÍ


NOM CIENTÍFIC: Rosmarinus officinalis

ORIGEN:  Açores, Illes Canàries, Madeira, Bulgària, Ucraïna i Crimea

COMPOSICIÓ:
Àcids fenòlics (cafeic, clorogènic, rosmarínic)
Flavonoides (derivats del luteol i del epigenol)
Oli essencial (pinè, canfeno, borneol, cineol, càmfora, limonè) 1,2 de 2%
Diterpenos (carnosol, rosmanol, rosmadial)
Àcids triterpénicos (àcid ursólic) 2 a 4%
Alcohols triterpénicos (alfa i beta-amirina, betulósido)

PROPIETATS/US: condimentant una gran varietat d'aliments. El nèctar de les seves flors és excel•lent. La mel de romer té fama de ser la de millor qualitat i és un dels tipus que pot arribar a ser considerada, si la proporció del seu pol•len és suficient, mel monofloral..
La planta de romer té grans quantitats de ferro, calci i vitamina B6..

TRACTAMENT
-ÈPOCA DE SEMBRA :tot el  any
-ÈPOCA DE COLLIDA:tot el any
-PERIODICITAT DE REC: Malgrat el romaní no necessita molta d’aigua quan té arrel, haureu de regar les estaques cada dia fins que aferrin.

RECEPTA: A MANIDA AMB ROMANÍ
Remolatxa / naps / pipes de girasol crues / sèsam negre o blanc / pastanagues / 1 cullerada sopera  de fulles de romaní fresc / arrel de gingebre fresc mitja culleradeta de postre / oli d´oliva / sal
– en una paella sense oli escalfem durant dos minuts les pipes
– en una paella sense oli escalfem durant dos minuts les llavors de sèsam
– pelem i tallem la remolatxa a dauets
– pelem i tallem els naps a bastonets
– pelem i tallem les pastanagues
– rentem i tallem les fulles de romaní, molt petites
– pelem i rallem molt fi el gingebre fresc
– Preparem el plat posant primer les pastanagues, la remolatxa i els naps.
– Posem per sobre la sal, l´oli, el gingebre rallat, el romaní, les pipes de girasol i les llavors de sèsam negre.


RECEPTA DEL MÓN:
En aquest link us deixem una receta de pollo asado al romero a l'estil Mèxic.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.