dijous, 8 de febrer del 2018

PATATES



PATATA

Nom científic: Solanum tuberosum

És originària de Sud-amèrica. Va ser domesticada en l'altiplà andí pels seus habitants fa uns 8000 anys, i més tard va ser portada a Europa pels conqueridors espanyols com una curiositat botànica més que com una planta comestible. El seu consum va ser creixent i el seu cultiu es va expandir a tothom fins a convertir-se avui dia en un dels principals aliments per a l'ésser humà.

CULTIU

Cal evitar els terrenys compactes i pedregosos perquè els òrgans subterranis no poden desenvolupar-se a causa dels obstacles que troben. L'ideal són els sòls ben mullis i airejats, sense buits i terrossos, per així afavorir el desenvolupament radicular.

Quant a la temperatura òptima per al bon creixement de les patates, parlem d'un cultiu sensible a les gelades pel que has d'evitar el fred excessiu perquè llavors els tubercles es desenvolupin correctament. D'altra banda, una temperatura massa alta també afecta al cultiu que llavors queda més exposat a plagues i malalties.

Al moment de la sembra, el sòl ha de tenir una temperatura superior als 7ºC. El millor és plantar els tubercles sencers i triar aquells amb una grandària superior als 30 grams. Caldrà cavar la terra amb un azadón fins a formar solcs amb una separació d'un metre entre l'un i l'altre. La profunditat al moment de plantar ha de ser de 7 a 8 cm i pots plantar els tubercles sencers o bé parts d'aquests. Si els curtes és important posar la part tallada cap al sòl i les gemmes cap amunt.

EL REG

Si bé suporta la aridez, la patata exigeix un sòl bastant humit perquè el desenvolupament sigui l'adequat. No obstant això, caldrà evitar l'excés d'aigua doncs això afavoreix el desenvolupament de malalties al mateix temps que els tubercles es tornen molt aquosos, amb menys fècula i poc agradables al paladar.

LA COLLITA

Les patates poden ser collides als 3 a 6 mesos des del començament del cicle, depenent sempre de l'època en la qual has plantat els teus exemplars. El moment per començar la recol·lecció és quan comencen a obrir-se les primeres flors, això en el cas de les patates primerenques. Si es tracta de patates tardanes, caldrà esperar al fet que l'extrem de la tija principal adquireixi un to marró.

Una vegada recol·lectades, pots guardar-les en caixes o bosses de paper, sempre en un lloc fosc i protegides de les gelades.

PROPIETATS

Les patates són un gran aliment si ho mirem des de l'aspecte de les vitamines i minerals que ens pot aportar, com són el potassi i la vitamina C.

A l'hora de cuinar es redueixen alguns nivells d'aquestes vitamines i minerals, però això pot ser minimitzat per mitjà de la cocció o bullint la patata amb la pell.

Mirem algunes d'aquestes vitamines i minerals:

Potassi: El major mineral que tenen les patates, es concentra en la pell. La ingesta de potassi és bona per a la salut del cor.

Vitamina C: La vitamina principal que tenen les patates. Els nivells de vitamina C es redueixen de manera important amb la calor, però si les cuinem amb la pell podem reduir aquesta pèrdua.

Folato: Es concentra en la trenqués, la major concentració d'àcid fòlic es troba en les patates amb carn de color.

Vitamina B6: Un tipus de vitamines que estan implicades en la formació de glòbuls vermells. La vitamina B6 la podem trobar en molts aliments, és rar que hi hagi una deficiència d'ella.

Conclusió: Les patates són una bona font de vitamines i minerals, com el són el potassi, la vitamina C, l'àcid fòlic i la vitamina B6.

RECEPTA DE CASA

TRUITA DE BETANZOS

1-Es pelen les patates i es parteixen en fines lascas. Es frien en abuntante oliï fins que estigui una miqueta daurada, no gaire. Es retiren i es deixen reposar i refredar prou perquè no quallin l'ou quan es barregin.

2-Batem els ous i els barregem amb les patates, afegim sal al gust.

3-Temperem una paella d'uns 25 cm i abans que comenci a fumejar, tirem un chorret d’AOVE (Oli d'Oliva Verge Extra), baixem el foc al mínim i afegim la mescla. Després de saltejar breument, uns 30-40 segons, es procedeix a la primera volta. És difícil perquè l'ou estarà poc quallat. Es torna a deixar altres 30-40 segons i es retira.

4-Comprovarem amb una forquilla punxant en el mitjà que la truita no està quallada i que tan solament té una fina capa quallada que és la que la sustenta. Ja hem acabat la nostra truita.

RECPTES DEL MÓN
Recepta de Colombia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.