dijous, 7 de març del 2019

LLORER

1.Nom científic:
Laurus Nobilis

2.Característiques:
El llorer comú (Laurus nobilis L.), anomenat llorer europeu o de cuina pertany a la família de les Lauráceas. És un arbre perenne d'entre 5-10 m d'alçada, que presenta tronc recte recobert d'escorça grisa i una densa copa composta per branques rectilínies recobertes per fulles d'un verd molt fosc.
Les fulles són aromàtiques, simples, alternes, lanceolades, molt correosas, punxegudes i amb la vora ondulat. Mesuren entre 3-9 cm, unint-se al tronc per un resistent pecíol d'escassa grandària. La cara és de color verd fosc, amb un aspecte brillant, mentre el revés presenta un to més pàl·lid.

3.Cultiu:
Com a generalitat, el cultiu del llorer es pot partir de llavor o per esqueix. A nivell aficionat és més còmode per llavor encara que el seu cicle és una mica més lent. Però atès que només necessitarem una o dues plantes, el més recomanable és comprar-les ja crescudes i conreades en test.
Si ho fem partint de llavor, cal recol·lectar-les a la tardor, una vegada bé madures. La seva taxa de germinació millora amb l'escarificació mecànica, seguida per l'estratificació humida freda durant 30 dies. L'escarificació de la llavor és una tècnica que es duu a terme amb la finalitat d'escurçar el seu temps de germinació.
Una vegada preparada, podem sembrar unes quantes llavors en macetitas individuals amb un substrat especial per a plantes d'interior. Les sembrarem a una profunditat del doble de la grandària de la llavor emprada i regarem abundantment. El substrat no ha de quedar sec fins a la seva germinació. La millor època pot ser durant tota la primavera.
Si optem per l'ús d'esqueixos, els millors resultats s'obtenen a partir de les estaques semileñosas recol·lectades en el període de major creixement actiu. Els esqueixos poden ser petits trossos de branques amb tres o quatre fulles. Omplirem macetitas com en el cas de les llavors i plantarem un o dos esqueixos per test. Abans podem curtes les seves fulles per la meitat per a afavorir que es deshidratin amb facilitat.

4.Reg:
Com apuntem, el reg del llorer haurà de ser escàs, ja que es tracta d'una espècie acostumada a la sequera i no requereix de grans quantitats d'aigua. Per tant, regar-la setmanalment bastarà, encara que els plantats en test poden requerir més aigua que aquells llorers que estiguin directament en la terra.

5.Collita:
Perquè obtinguem millors obris, la planta o arbre de la qual volem fer la recol·lecta ja s'ha de trobar en període de maduresa, el qual s'aconsegueix els 2 anys.
En tallar les fulles de llorer, s'ha de triar aquella que no tingui cap marca, taca o trencament i que es vegi realment sana, prenent en compte seleccionar les de major grandària preferiblement. Hem de considerar que tota l'àrea en la qual s'efectuïn els talls de fulles, no ha de ser superior a una tercera part del seu fullatge.
És important saber que la planta de llorer ha de tenir menor quantitat de ramificacions aèries per a conservar la seva força.
Existeixen diferents opinions sobre el moment més apropiat per a tallar les fulles de llorer, i inclusivament molts recomanen que es faci en qualsevol època de l'any, perquè el resultat sempre serà satisfactori.
No obstant això, el llorer té una característica, i és que durant la primavera creix amb major ímpetu, disminuint aquest procés en el període de l'estiu motivat a la calor, reactivant les seves facultats en la tardor.

6.Propietats:
Diürètiques, Estomacals, Estimulants, Antisèptiques, Sudorífiques, Carminatives, Expectorants.

7.Recepta:
De casa:
Del món:

9.Video:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.