dijous, 15 de març del 2018

EL PÈSOL



ELS PÈSOLS
El pèsol o pesolera (Pisum sativum) és una planta de la família de les lleguminoses o fabàcies. Pèsol és un nom que s'aplica tant a la planta com a la seva llavor, que és comestible.
El pèsol és natiu d'Àsia Menor i durant milers d'anys ha estat un conreu important. Abans era important per la seva proteïna en la dieta humana. Actualment és una verdura i un component del pinso pels animals.
És un dels conreus més antics d'Europa, amb més de 5.000 anys d'antiguitat. Es creu que com a conreu va aparèixer a Orient poc després del blat.
Abans es menjava com a gra sec i en forma de puré. Ara els grans verds i tendres dels pèsols constitueixen una de les verdures més populars sols, com acompanyament o en truita.
COM CULTIVAR
Es cultiva a partir de la llavor tot i que també es pot realitzar planter. Per accelerar la germinació és útil deixar la llavor en remull unes hores. L'època de sembra està entre la tardor i la primavera. En zones amb glaçades intenses cal evitar el cultiu durant d'hivern o plantar alguna de les varietats molt resistents al fred. En general, són bones èpoques de sembra el setembre-octubre i el febrer-març. Des de la sembra fins al començament de la collita poden transcórrer uns 60 dies. Aquesta dada dependrà de la varietat i de la climatologia. Cal posar una canya o un pal que faci de tutor. La planta s'hi enfilaràtota sola gràcies als circells.
PROPIETATS NUTRICIONALS
El pèsol és ric en proteïnes, té un contingut interessant en vitamina A, C i sals minerals, potassi, ferro, zinc, luteina i àcid fòlic. És l'aliment més ric en vitamina B1 i té un 5% de fibra.Els nutrients del pèsol són bons pel cor, redueixen el colesterol a la sang, controlen els nivells de sucre i són rics en antioxidants.Es poden consumir tendres o secs. Actualment és més habitual el consum de pèsol fresc i sovint congelat. Se solen coure per ebullició tot i que per conservar totes les vitamines és preferible el consum fresc o escaldat.
RECEPTA DE CASA:
Pèsols amb butifarra del perol
INGREDIENTS (per a 4 persones):
  • 1 quilo de pèsols frescos (els desgranarem)
  • 130 g de cansalada fresca tallada a daus petits
  • 200 g porro (només la part blanca) tallada a brunoise
  • 1 gra d’all picadet
  • 30 Fulles de julivert fresc picat ben fi
  • 6 Fulles de menta picades a l’últim moment
  • 80 g d’oli d’oliva verge extra
  • 100 g de Xerès sec
  • 150 g d’Aigua mineral
  • 100 g de botifarra de Perol tallada a dauets
ELABORACIÓ:
  1. Sofregim la cansalada en una cassola amb una mica de l’oli fins que estigui una mica daurada.
  2. Després afegim la resta de l’oli i el porro i continuem sofregint.
  3. Salpebrem i afegim l’all i el julivert. Continuem la cocció 1 minut més.
  4. Passat el minut afegim el xerès sec i ho deixem reduir completament.
  5. Incorporem els pèsols a la cassola i els sofregim 30 segons a foc viu. Salpebrem.
  6. Afegim l’aigua mineral just que els cobreixi i ho deixem coure a foc baix i tapat durant 3 minuts*.
  7. Finalment li afegim la menta picadeta. Controlem el punt de cocció* i rectifiquem de sal si cal (* Si són pèsols petitons i molt frescos amb 3 minuts de cocció serà suficient però si els pèsols són més grans haurem d’allargar una miqueta la cocció fins que siguin tendres)
  8. Tallem la botifarra del perol a daus.
  9. Muntem el plat: servim els pèsols al plat de presentació i damunt hi afegim els dauets de botifarra del perol que agafaran temperatura al ser acabats de treure del foc.

Aquí us deixem una recepta del món: Pèsols a la francesa


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.